”Har du något bra tips på vad vi kan bjuda våra vänner på till middag på lördag?” frågade jag Lilla Maran. ”Sist vi var hos dem fick vi entrecote med chilibearnaise och bönsallad, verkligen supergott! Man vill ju gärna få till något i klass med det.”

”Och vet du, jag hade faktiskt tänkt laga något vegetariskt” sa jag nöjt. ”Jag har förstått att vi måste dra ner ordentligt på köttkonsumtionen för klimatets skull. Mannen i familjen vi bjuder är dock en riktig köttkramare så det vore toppen med lite argument ifall det kommer på tal, det kan väl du hjälpa till med?”

”Absolut” svarande Lilla Maran, ”jag antar att du menar bortsett från det faktum att det är fullkomligt hårresande att ni tar livet av och äter upp andra levande varelser på planeten?”

Kossan

”Helt rätt” suckade jag, ”bortsett från det, jag tänkte främst för klimatet skull.”

”Ok, för det första så påverkar kött- och mejeriprodukter klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Ni har sett till att antalet nötkreatur är ungefär 700 miljoner fler än under 60-talet. Dom rapar ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, gödsel och produktionen av foder står för stora utsläpp.”

”För det andra” fortsatte hon och viftade med ett pekfinger i luften ”så är det väldigt ineffektivt med djuruppfödning. Vi odlar en massa foder till djuren som skulle fungerat utmärkt som mat till oss människor. Vet du att vi i Sverige importerar stora mängder soja från Brasilien för att mata våra djur med? Sojaodlingarna leder bland annat till skövling av regnskog, hälsofarlig besprutning med giftiga kemikalier och sker ofta under slavliknande förhållanden.”

”Och” fortsatte hon, ”om han fortfarande är sugen på korv och biff så kan du passa på att tala om att det är vetenskapligt bevisat att rött kött och charkuterier är cancerframkallande. Frågor på det?”

”Nej” svarade jag tankfullt ”det är nog tillräckligt med argument. Nu återstår bara frågan vad jag ska laga för gott…”

Morot