”Hörru” sa Lilla Maran och knackade mig ivrigt på axeln, ”jag hörde att du hamnade i en diskussion på bussen häromdagen.”

”Det stämmer” svarade jag. ”Jag satt och berättade för min kompis om det du har lärt mig de senaste veckorna om hur ohållbart vi svenskar lever. ”Lilla Maran sträckte nöjt på sig. ”Vi kom bland annat in på flygresande, köttätande och överkonsumtion. Plötsligt började kvinnan mitt emot oss att lägga sig i samtalet och förklarade högljutt att ingen minsann ska komma och tala om för henne vad man får eller inte får göra. Hon tänker sannerligen fortsätta att åka på shoppingweekends till New York, det ska inga miljönissar komma och ha synpunkter på. Och allt tjat om el-cyklar och matsvinn stod henne upp i halsen.”

”Mm, den känner man igen…” sa Lilla Maran bekymrat” …en sorglig typ. Jag hörde hur du ändå försökte svara henne att vi förbrukar fyra jordklot per svensk och att hon direkt kontrade om dessa miljönissar som försöker tuta i folk saker. Och faktum är ju att ni inte riktigt förbrukar fyra jordklot i var…” fnissade Maran.

”Jamen kan inte du förklara det där med fyra jordklot som man hör om hela tiden och tala om varifrån uppgiften kommer så behöver jag inte känna mig som en idiot nästa gång” frågade jag.

”Självklart!” Lilla Maran rättade till glasögonen och började berätta:

”DU känner väl till WWF – alltså Världsnaturfonden. Vartannat år ge de ut ‘Livning Planet Report’ som är en redovisning av planetens tillstånd. Väldigt intressant läsning men mer skrämmande än vilken kriminalroman som helst vill jag lova. Och nu måste du lyssna ordentligt så att din lilla människohjärna hänger med.”

20181209_164534

”I den står det bland annat om vårt ekologiska fotavtryck, alltså ett mått på hur stor biologisk produktiv yta som krävs för att ta fram allt vi konsumerar och ta hand om avfallet som bildas. Man kan förklara det som att vårt sammanlagda fotavtryck består av många små sådana där ytor över jordklotet. Om ytan skulle delas lika – vilket är en högst rimlig tanke – skulle varje människa på jorden kunna använda max 1,7 hektar. De rikaste länderna, däribland ni svenskar, har ett fotavtryck på 6,1 hektar i snitt medan de fattigaste länderna endast har 1,1 hektar per person. Snittet per person i hela världen ligger på 2,8 hektar.”

”Och för att svara på din fråga om fyra jordklot så lever alltså genomsnittsmänniskan enligt detta resonemang som om vi hade 1,7 jordklot och svenskarna som om vi hade tillgång till 4 jordklot. Behöver du ytterligare bevis för ert slösaktiga leverne så kan jag meddela att ni i årets rapport innehar en mycket osmickrande 14:e plats av jordens alla länder.”

Jag tackade Lilla Maran för en lärorik genomgång. Kunskap ger insikt och jag vill tro att även kvinnan på bussen förstår det en dag.
Fotavtryck Maran