”Åh, jag har INGENTING att ha på mig” utbrast jag suckande där jag stod framför garderoben.

”Vad står du och gnäller om?” undrade Lilla Maran.

”Vi har julfest med jobbet nästa vecka och jag vet inte vad jag ska ha på mig. Jag skulle verkligen behöva ut och handla lite kläder.”

”Jaså det behöver du säger du?” sa hon undrande ”Får man fråga vad det är för fel på det du redan har i garderoben?”

”Det är väl inget fel på det egentligen, men man vill ju gärna ha något nytt och känna sig lite snygg när man ska på fest – det är väl inte så konstigt?”

”Att du vill känna dig snygg kan jag förstå” svarande hon ”men varför det nödvändigtvis måste innebära att du ska köpa nya kläder är obegripligt. Allt klär ju en naturlig skönhet” Hon sträckte nöjt på sig och strök med en fåfäng gest undan en hårtest som fastnat i mungipan.

20181125_100532

Sen fortsatte hon med allvar i rösten:

”Ni svenskar köper i genomsnitt 13 kilo nya kläder och textilier per år samtidigt som ni slänger åtta kilo rätt ner i soporna – mycket av det är helt och fint och skulle kunna användas många gånger till. En tredjedel av det ni köper används överhuvudet taget inte – vilket slöseri!”

”Inbillar du dig verkligen att du blir snyggare av att köpa en ny klänning som antagligen är tillverkad under usla förhållanden av fattiga människor på andra sidan jordklotet? Dessutom har det gått åt mängder av vatten, giftiga kemikalier och energi bara för att du ska känna dig lite vackrare några timmar på en fest.”

”Men vad ska jag ska göra då?” frågade jag uppgivet

”Antingen letar du fram klänningen du köpte till förra årets julfest – den lär du inte ha använt så många gånger, eller hur? Eller så går du till en Second hand-butik och köper något piffigt. Och se till att ta med dig allt oanvänt i din egen garderob på samma gång. Sen jag vill påminna om att skönhet kommer inifrån – ett rent och gott samvete gör underverk med vilken fuling som helst.”

Jag hittade förra årets klänning längst in i garderoben. Precis som Lilla Maran trodde är den bara använd ett par gånger och kommer att fungera utmärkt även i år. Var det 13 kilo nya textilier per person och år hon sa? Vi är verkligen inte riktigt kloka…