”Vet du Lilla Maran” sa jag, ”jag blir inte riktigt klok på det här med våra utsläpp. Ena gången hör man att svenskarnas utsläpp minskar och nästa gång hör man att de står still eller till och med ökar. Vad stämmer egentligen?”

”Här gäller det att hålla isär äpplen och päron annars blir det fruktsallad av alltihop” svarade Lilla Maran. ”För två år sedan antog Sveriges riksdag ett ramverk med nya klimatmål, en klimatlag och ett klimatpolitiskt råd som ska granska det hela. Klimatlagen trädde i kraft 2018 och innebär att regeringen måste föra en klimatpolitik som utgår från klimatmålen och man måste också tydligt redovisa hur det går med arbetet att nå målen.”

”Aha,” sa jag ”det låter väl jättebra, eller?”

”Det var absolut ett stort framsteg och hela sju partier står bakom överenskommelsen…”

Lilla Maran tystnade och jag hörde hur ett ‘men’ hängde i luften.


”Men?” sa jag

”Jo, det är bara det att när man satte målen så bestämde man att enbart räkna med utsläpp som sker innanför Sveriges gränser. Det innebär i praktiken att när det kommer till att uppfylla målen så ger en flygresa till Thailand mindre utsläpp än en bussresa i Sverige och det är bättre att importera en biff från Brasilien än att äta kött från en svensk kossa som har betat fritt utomhus.”

”Skojar du?” utbrast jag förvånat, ”så kan man väl inte räkna? Vi flyger ju jättemycket utomlands och importerar massor av varor och det känns inte direkt hållbart.”

”Jag vet…” suckade Lilla Maran. ”Så när du hör att svenskarnas utsläpp har minskat med 25% sedan 1990 är det alltså inte lögn men siffran omfattar endast dom utsläpp som har skett inom landet. Statistiska Centralbyrån och Naturvårdsverket försöker dock hålla koll på era totala konsumtionsbaserade utsläpp trots att det inte följs upp i klimatmålen. Faktum är att ungefär två tredjedelar av era konsumtionsbaserade utsläpp sker utomlands och i själva verket har utsläppen knappt minskat alls.”

”Hm, så största delen av utsläppen från svenskarnas konsumtion sker alltså i andra länder och räknas inte in i våra klimatmål?”

”Precis” sa Lilla Maran. ”What happens in Thailand, stays in Thailand eller som någon klok gubbe sa, det finns tre sorters lögner; lögn, förbannad lögn och statistik.”