”Hörru, jag såg att du fick ditt orangea kuvert från Pensionsmyndigheten idag” sa Lilla Maran. ”Har du öppnat det?”

”Nej, inte än” svarade jag. ”Det brukar inte vara någon uppmuntrande läsning direkt.”

”Så kan det nog vara,” svarade Lilla Maran ”men du borde åtminstone tänka på var du placerar dina pengar för planetens skull.”

”Hm, ja det har du kanske rätt i” sa jag fundersamt. ”Det hör väl till ett av de viktiga B:na vi pratade om sist, eller hur?”

”Jajamen – Börsen! Även om man inte är en fullfjädrad börshaj så har ni allihop pengar på börsen genom era pensionsfonder. Och det är inga småsummor det handlar om – 41,4 miljarder kronor sattes in på era premiepensionskonton förra året – en svindlande summa om du frågar mig.”

”När jag tänker efter har jag nog inte ändrat något i pensionssparandet sen jag fick hjälp av min bank för många, många år sen” fortsatte jag. ”Det är verkligen dags att se över detta igen… Hur ska jag tänka för att det ska bli så grönt och hållbart som möjligt?”

”När man sparar i en fond blir man indirekt ägare i de bolag som fonden investerar i” svarade Lilla Maran. ”Beroende på fondens inriktning så kan det handla om många olika typer av bolag spridda över hela världen och jag kan lova dig att du hittar en hel del smutsig verksamhet bland dessa.” hon skakade sorgset på huvudet.

”Jag vet, en del bolag struntar fullständigt i både klimat, miljö och mänskliga rättigheter och gör vidriga saker bara för att tjäna mer pengar” sa jag.

Lilla Maran nickade och fortsatte:

”Det är därför du ska se till att välja fonder som tar ansvar för sina placeringar. Dom kallas ofta för hållbara, etiska eller ansvarsfulla fonder. Det vanligaste är att dessa aktivt väljer bort bolag som sysslar med exempelvis olagliga vapen, porr, tobak, spel, kol eller olja samt bolag som bryter mot mänskliga rättigheter. Självklart vill man inte ha sina pengar i såna bolag, men faktum är att det tyvärr alltid finns andra mindre nogräknade placerare som står redo att köpa aktierna istället. Därför kan det faktiskt ge större effekt att fondförvaltaren försöker påverka istället. Då behåller man aktier även i bolag där det finns vissa tveksamheter men ser till att vara en aktiv ägare som ställer krav och försöker påverka verksamheten i en positiv riktning.”

Lilla Maran petade upp glasögonen på näsan och fortsatte:

”Den allra bästa nyttan gör dina pensionspengar i fonder som även aktivt väljer in hållbara och klimatsmarta bolag. Det kan vara företag som jobbar med solpaneler, bränsleceller eller vattenrening till exempel. Där vill man ju gärna placera sina pengar, eller hur?”

”Javisst! Och jag antar att det här inte bara gäller pensionerna utan allt fondsparande som vi har” sa jag.

”Självklart” svarade Lilla Maran. ”Ni svenskar har omkring 4.000 miljarder kronor i fonder, så visst har ni stor möjlighet att påverka. Det har visat sig att de ansvarsfulla fonderna dessutom ger bättre avkastning i många fall och det argumentet går hem hos dom flesta.”

”Vem kunde tro att du visste så mycket om sparande, Lilla Maran” sa jag lite förvånat.

Hon log finurligt och nickade sen mot kuvertet.

”Ta nu och öppna det där nån gång så loggar vi in på Pensionsmyndigheten sen och byter dina fonder.”