”Kom ska du få se” ropade Lilla Maran ivrigt, ”har du sett vad din granne håller på med?”

Jag gick fram till fönstret och såg hur dom höll på att resa en byggställning mot huset.

”Dom ska väl renovera, precis som alla andra” svarade jag med en suck.

”Nä hörru, jag tror att det är solceller på gång. Ser du de svarta, stora plattorna som ligger där? Nu kommer det snart att produceras förnybar el i grannskapet, härligt!” sa Lilla Maran glatt.

”Aha, intressant!” sa jag. ”Kan inte du berätta lite mer?”

”Solklart!” svarade hon och fnissade till. ”Solen är en väldigt kraftfull energikälla. På två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år, imponerande, eller hur?”

Jag nickade instämmande.

”Dessutom är solenergin rättvis eftersom den finns tillgänglig över hela jordklotet. Jämför till exempel med oljan som har gjort ett fåtal länder vansinnigt rika och maktfullkomliga på hela planetens bekostnad. Det gäller bara att hitta en bra teknik för att fånga in solenergin på ett hållbart sätt och omvandla den till el och det är här solcellspanelerna kommer in. El från solceller är förnybar och fri från utsläpp av växthusgaser när den produceras. Det blir förstås en miljöpåverkan när solcellerna tillverkas men tekniken går snabbt framåt med att göra både produktionen och solpanelerna så hållbara som möjligt.”

”Ok det låter ju riktigt bra” sa jag. ”Hur mycket solel produceras det egentligen?”

”Ytterst lite faktiskt. Inte ens 0,1 procent av Sveriges elproduktion kommer från solceller. Men det ökar stadigt. Och vet du vad det bästa är? Sannolikheten att du kommer att skaffa solceller har ökat kraftigt nu när grannen har gjort det. Det finns forskning som visar att vad grannen gör eller inte gör har större påverkan på ert eget beteende än fakta och information. Grannens gräs är kanske inte grönare men deras tak är det snart.”

”Jag tar och bakar en kaka så bjuder vi över dem på en fika imorgon” sa jag. ”Det vore faktiskt väldigt spännande att få höra lite mer.”

”Strålande idé!” svarade Lilla Maran.