”Jag såg att du har börjat planera sommarsemestern” sa Lilla Maran.

”Det stämmer och i år lutar det åt att vi tar tåget ut i Europa med sikte på Italien. Det känns bäst att hålla sig på marken nu när vi har förstått hur allvarligt läget är med klimatet.”

”Bra tänkt” svarade Lilla Maran. ”Annars har jag förstått att just flygresandet är en het potatis bland många av er svenskar, man skulle till och med kunna kalla det för elefanten i luftrummet…” hon fnissade förtjust.

20190106_214251

”Ja, jo det stämmer nog” svarade jag. ”Det har blivit en sån självklarhet att kunna resa närhelst lusten faller på. Antingen har man behov av att komma iväg till solen nån vecka för att vila upp sig efter en stressig period eller så åker man på en partyresa till nån storstad med sina vänner eller på en romantisk weekend med sin partner. Världen har krympt och det är trots allt både snabbare och billigare att flyga än att ta tåget.”

”Ja, tänk vad konstigt att något som för de allra flesta på jorden är en lyx helt utom räckhåll har blivit en självklar vana för er” suckade Lilla Maran.

”Och det här med priset gör mig fullständigt galen” fortsatt hon. ”Vet du varför det är så hutlöst billigt att flyga, ja billigt i pengar räknat vill säga – ur ett hållbarhetsperspektiv är det nämligen fruktansvärt kostsamt och orättvist. Jo, det beror på att flyget får en rad subventioner jämfört med andra transportmedel. Flyget betalar varken bränsleskatt, energiskatt eller koldioxidskatt och utlandsresorna är helt momsbefriade. Priset ni betalar för biljetten motsvarar därför inte på långa vägar den verkliga kostnaden för resan.”

”Det är ju inte klokt egentligen” svarade jag, ”flygpriserna skulle verkligen behöva justeras. Men sen finns de ju dom som säger att det inte hjälper att sluta flyga eftersom flyget ändå bara står för några procent av de totala utsläppen, stämmer det?”

”Globalt sett stämmer det, ca 4-5% om man räknar med höghöjdseffekten, men du måste komma ihåg att ni svenskar flyger väldigt, väldigt mycket. I genomsnitt gör varje svensk en utlandsresa per år och era utsläpp är fem gånger större än det globala genomsnittet. Av hela jordens befolkning är det uppskattningsvis bara cirka tre ynka procent som flyger utomlands varje år så det är verkligen något som är få förunnat. Du kan ju gissa hur utsläppen skulle se ut om alla gjorde som ni, det vill säga om 7,5 miljarder människor flög utomlands varje år.”

Den här diskussionen engagerade verkligen Lilla Maran starkt. Hon drog efter andan och fortsatte:

”Det oerhört tragiska är att det är de människor som aldrig har satt sin fot på ett flygplan som drabbas hårdast och snabbast av klimatförändringarna. De får betala ett väldigt, väldigt högt pris för era ‘självklara vanor’ och det gäller förstås inte bara flygresorna.”

Hon tystnade och skakade eftertänksamt på huvudet. Jag försökte ta in och förstå det hon berättade och kände återigen hur hopplösheten började smyga sig på.

”Men hörru, tappa inte sugen nu vetja” sa Lilla Maran plötsligt och lät lite gladare igen. ”Att sluta flyga innebär ju inte per automatik att sluta resa. Se för sjuttsingen till att ha det riktigt kul nu när ni planerar för sommarens tågsemester. Själv tänker jag ge mig ut på en spännande inre resa.”

20190106_212937

Hon satte sig förvånansvärt vigt i skräddarställning och slöt sakta ögonen.