Jag hade precis kommit hem från en weekendresa med tåg och trevligt sällskap och ville dela med mig av mina intryck till Lilla Maran

”Jaha, tåg minsann” sa Lilla Maran ”det var väl bra att ni inte flög i alla fall. Har ni haft det bra då?”

”Ja, jättebra tack” svarade jag ”Tågresan var ganska lång men vi köpte med oss en varsin tidning och en nudelsallad med räkor, koriander och chili att äta på tåget. Jättegott faktiskt!”

”Och välinpackat antar jag” mumlade Lilla Maran och höjde bekymrat på ögonbrynen.

”Ja, det är verkligen ett problem med förpackningar” svarade jag. ”Vi fick nästan lite dåligt samvete när vi insåg hur mycket plastskräp det blev av vår enkla middag. Plastlådor till salladen, en extra bytta till dressingen, inplastade plastbestick att äta med och en varsin flaska mineralvatten. Soppåsen blev helt full när vi var klara.”

”LITE dåligt samvete är bara förnamnet av vad ni borde ha! Du och dina gelikar är så bortskämda med att allt ska finnas tillgängligt för er var som helst och när helst ni önskar. Förr i tiden gjorde man iordning en rejäl matsäck hemma när man skulle ut och resa. Mat i plåtlåda och kaffe i termos.”

Tåget

”Ert sätt att leva på håller på att fördärva planeten! Det kan väl knappast ha undgått någon så mycket som det skrivs om klimatet nuförtiden, frågan är bara varför i hela fridens dar ni inte fattar kopplingen och skärper till er?”

”Det är inte så lätt att göra rätt alla gånger” svarade jag urskuldande ”men jag har i alla fall hört att EU har beslutat att förbjuda engångsartiklar av plast – det känns bra”

”Det stämmer” sa Lilla Maran ”Men det kan tidigast ske 2021 och först efter ytterligare förhandlingar – ni MÅSTE börja ta ansvar själva innan dess. Varje år hamnar mer än åtta miljoner ton plast i världshaven och fortsätter ni att skräpa ner i samma takt som nu kommer det att finnas mer plast än fisk i haven om bara en generation. Det tar till exempel ofattbara 450 år att bryta ner en PET-flaska. Så se för guds skull till att köpa mindre plast och återvinn det du använder så att det inte hamnar i naturen!”

Jag måste erkänna att jag blev rätt tagen av det Lilla Maran berättade. Under åren har jag utan att reflektera närmare över det köpt både sugrör, plastmuggar och plastbestick till fester för att det var praktiskt och enkelt att städa. Och lunchmat i plastförpackningar när jag inte orkat fixa matlåda. När man väl börjar tänka på all plast som finns omkring oss och som ofta bara används en gång blir man nästan förtvivlad. Men vi kan faktiskt välja vad vi köper eller inte.

Jag börjar uppskatta Lilla Marans sällskap mer och mer. Jobbig är hon förvisso, men tankeväckande.