”Hörru, vill du fika?” sa Lilla Maran och hällde upp en kopp nybryggt kaffe.

”Absolut, lite kaffe är man väl alltid sugen på” svarade jag glatt.

”Jag tycker att det är ett ruskigt dåligt kaffe du har så jag är inte så fikasugen själv” fnös hon.

”Men det smakar jättegott” sa jag och tog en stor klunk.

”Smakar gott, minsann, är det allt du tänker på? Nej, jag gissar att du tittade på prislappen också när du handlade, eller hur?”

Hon hade faktiskt rätt, jag köpte fyra paket för 99 kr, ett riktigt prisvärt erbjudande.

20181108_170539

”Jag vet att ni brukar skoja om barn som inte vet varifrån mjölken kommer men det är exakt samma sak när det gäller er fikasugna typer och kaffet. Ni verkar tro att det kommer direkt från fabriken upp på hyllan i affären. Hade du haft minsta koll på den långa vägen dit hoppas jag innerligt att du inte skulle välja bort ekologiskt kaffe bara för att spara några kronor”

”Välja bort och välja bort” svarade jag ”Det är ju affärerna som aldrig låter de ekologiska kaffesorterna vara med i sina rabatterbjudanden. Och är det så stor skillnad egentligen?”

”Hörru, för det första väljer du väl själv vad du köper, eller hur? Dessutom borde du gå en kurs i att brygga lagom mycket kaffe åt gången och dricka upp hela koppen. I genomsnitt hamnar var tredje kopp kaffe i slasken och så har du mage att gnälla om att det är dyrt! Drick och njut istället för att bälga i dig och kasta bort.”

Lilla Maran tog ny luft och fortsatte:

”Sen ska jag tala om för dig är det en enorm skillnad på hur kaffet produceras. Vill du medverka till att förgifta människor, mark och vatten genom att köpa kaffe som har besprutats med massor av kemiska bekämpningsmedel och gödslats med konstgödsel på mark som skövlats på annan växtlighet – eller inte?”

Som vanligt fick Lilla Maran mig att ifrågasätta vad jag håller på med. Jag är den första att erkänna att jag häller upp överfulla muggar och ofta lämnar en ljummen slatt i botten. Och det här med extrapriser är det alldeles för lätt att falla för. Hädanefter ska varje kopp vara ekologisk och drickas med den njutning den förtjänar.